Autonomia
Julkaistu: 06.08.2018 00.00

Autonomia

Osa 3 – Autonomia

”Julmasti sanottuna valmentaja on pahin este urheilijan kehittymiselle. Tärkeintä on keskustelu pelaajan kanssa, miten hän voi onnistua parhaiten. Lajin valmentaminen on toissijaista, vaikkei sitä voi kokonaan unohtaa.”

Erkka Westerlund siteerasi Alpo Suhosta Helsingin Sanomien haastattelussa. Kaikki ihmiset tuntevat tarpeen olla aloitteellisia. Ihmisten on saatava tehdä henkilökohtaisia päätöksiä ympäristössään. Urheilussa ihmisen tekeminen pohjautuu omista arvoista ja kiinnostuksesta. Henkilökohtaisen autonomian tarjoaminen on suorittamisen suurin ennustaja. Autonomian tarjontaa ei saisi sekoittaa sallivaan ympäristöön, josta puuttuu raamit ja säännöt.

Kaikilla pelaajilla on omanlaiset arvot ja kiinnostuksen kohteet. Tästä syystä on meille tärkeää, että kuuntelemme pelaajia. Ohjeistuksissamme valmentajille vaadimme vähintään 20 sekuntia henkilökohtaista keskustelua jokaisen pelaajan kanssa jokaisessa tapahtumassa. Jos harjoituksissa on 40 pelaajaa, tämä tarkoittaa, että vietät vajaat 14 minuuttia joka tapahtumassa keskustelun merkeissä.

Haluamme tarjota pelaajille aloitteellisuutta muun muassa henkilökohtaisten tavoitteiden asettamisessa peleissä ja harjoittelussa. Jäällä tarjoamme aloitteellisuutta rakenteella, jossa yksittäisissä harjoitteissa on valinnan mahdollisuus, eli vähintään kaksi vaihtoehtoa. Tarjoamme myös aloitteellisuutta oheisharjoittelussa esimerkiksi team building -harjoitteilla, joissa pelaajat ovat osallisina.

Luonnollisesti eri ikäluokat vaativat eri tavat tarjota aloitteellisuutta. Valmentajalta tämä vaatii sopivaa suunnittelua, jotta ympäristö ei muodostu liian sallivaksi. Tärkeintä on, että kuuntelemme pelaajia ja annamme heille mahdollisuuden osallistua keskusteluun.

Yhdessä olemme vahvoja.

Kesäterveisin,

Martin Andler

Seuran uusimmat